450 milyon yıllık elmaslar sayesinde dünyanın en eski sırlarından bazıları açığa çıktı
Elmasların sadece insanların dekorasyon için kullandığı bir şey olmadığı, aynı zamanda jeologlar için de çok faydalı olabileceği ortaya çıktı. Yeni bir çalışma, bazı elmasların Dünya’nın evrimiyle ilgili sırları bile açığa çıkarabileceğini ortaya koyuyor.
Bilinen en sert doğal mineral olan elmas, süper kıtaların ” yaratılış ve yıkım da dahil olmak üzere birçok durumda hayatta kalmayı ve varlığını sürdürmeyi başardı. Araştırmacılar Dünya yüzeyinin derinliklerinde gömülü buluyor Milyonlarca yıl önce süper kıta Gondwana’nın altında oluşan elmasları analiz ettiler.
Bu ” süper derin” değerli taşlar, muhteşem kıtanın oluşumu, gezegendeki stabilizasyonu ve hareketi yani “ süper kıta döngüsü hakkında değerli ipuçları taşıyor. Kabuğu Dünya yüzeyinin altına iten levha tektoniğinin yönlendirdiği bu döngüyü incelemek normalde zor olabilir. Okyanus kabuğu çok gençtir ve eski kıtasal kabuk, derin jeolojik süreçler hakkında fazla bilgi sağlamaz.
Araştırmanın yazarı Karen SmithAçıklamasında şunları söyledi: “ Süper derin elmaslar son derece nadirdir ve artık bize tüm kıta oluşum süreci hakkında çok şey anlatabileceklerini biliyoruz.diyor ve ekliyor: “ En eski kıtaların nasıl oluştuğunu anlamak için bu elmasların tarihlendirilmesini istedik.”
Araştırmacılar, elmaslardaki küçük silikat ve sülfit kalıntılarını tanımlamak ve tarihlendirmek için izotopik analiz de dahil olmak üzere bir dizi kimyasal analiz kullandı. Bunun 650 ila 450 milyon yıl önce, Gondwana’nın tabanının yaklaşık 300 ila 700 kilometre altında oluştuğunu buldu. . O zamanlar bu süper kıta Güney Kutbu’nu kapsıyordu.
Oluştukça içerdikleri kayalar yüzer hale geldi ve manto malzemesiyle birlikte aşağıdan muhteşem kıtanın tabanına taşınarak onu aşağıdan genişletti. Ve Smith’in açıkladığı gibi elmaslar o zamandan bu yana oldukça uzun bir yolculuk kat etti: ” Yaklaşık 120 milyon yıl önce Gondwana, Atlantik gibi günümüzün okyanuslarını oluşturmak üzere parçalanmaya başladı. 90 milyon yıl önce, küçük kalıntıları ana kayada sıkışıp kalan elmaslar, şiddetli volkanik patlamalarla Dünya yüzeyine çıkarıldı.”
Bu patlamalar Gondwana’nın şu anda Brezilya ve Batı Afrika olarak bildiğimiz bölgelerinde meydana geldi. Araştırmacılar bunun elmasların üsse ulaşmasından kaynaklandığını öne sürüyor. “sıkışmak”Bu, ayrılınca üst kıtanın farklı bölgelerine göç ettiğini gösteriyor.
Bu çalışma, üstün kaliteli derin elmasların ışıltılı dış yüzeylerinin altındaki kıta oluşumuna ilişkin ipuçları üzerine yapılan araştırmanın değerini vurgulamaktadır. Smith’in belirttiği gibi, ” Kıtaların nasıl geliştiğini ve hareket ettiğini anlamak için bu tür araştırmalara ihtiyacımız var. Kıtalar olmasaydı yaşam olmazdı. Bu araştırma bize kıtaların nasıl oluştuğu, yaşamın nasıl geliştiği ve Dünya gezegenimizi diğer gezegenlerden farklı kılan şeyler hakkında fikir veriyor.”
Çalışma Nature dergisinde yayınlandı.